Warsztaty dla dzieci czyli Savoir-vivre przy stole
31. 05. 2017 r. z okazji Dnia Dziecka uczniowie klasy I a i III b wraz ze swoimi wychowawcami wybrali się do Opatowa na warsztaty savoir-vivre przy stole. Uczniowie uczestniczyli w zajęciach:
-
Savoir – vivre. Część teoretyczna polegała na zapoznaniu uczniów z ogólnymi regułami zachowania się przy stole, z zasadami prawidłowego nakrywania stołu, rodzajami sztućców, naczyń do serwowania. W części praktycznej uczniowie samodzielnie przygotowali nakrycie stołu.
-
Gość w restauracji. Część teoretyczna dotyczyła zachowania się w restauracji, komponowania i złożenia zamówienia. Część praktyczna polegała na zajęciach z kelnerem
i samodzielnym złożeniu zamówienia. -
Gość w hotelu: Podczas zajęć uczniowie poznali podstawowe zasady związane z pobytem
w hotelu: zarezerwowanie terminu, zameldowanie, reguły obowiązujące w hotelach, korzystanie z udogodnień hotelowych, wymeldowanie. Uczniowie wcielili się w role gości hotelowych, zajęcia prowadzone były w pokojach, apartamentach hotelowych.
-
Warsztaty kulinarne: Zajęcia praktyczne polegały na samodzielnym przygotowaniu pizzy pod nadzorem Mistrza Kuchni.
Uczniowie klasy I a, jak i III b byli pod wrażeniem warsztatów. Zajęcia zakończyły się wspólną degustacją pizzy oraz wręczeniem pamiątkowych dyplomów.