Wycieczka do Zakładów Cukierniczych w Opatowie
22 marca 2016 roku uczniowie klasy I b Publicznej Szkoły Podstawowej nr 1 w Staszowie wraz z wychowawcą p. Kingą Karcz-Pawlik, nauczycielką p. Agnieszką Banasik oraz rodzicami odwiedziły Zakład Cukierniczy w Opatowie.
W Zakładzie Cukierniczym dzieci obserwowały proces przygotowywania krówek. Widziały, jak masa krówkowa jest krojona, a następnie w niewiarygodnie szybkim tempie ręcznie zawijana w etykietki przez panie tam pracujące. Podczas zwiedzania zakładu cukierniczego dzieci dowiedziały się wielu ciekawych rzeczy m.in. tego, iż jest to produkcja ręczna, a wyrób produkowany jest z naturalnych składników: mleka w proszku, cukru, tłuszczu roślinnego, syropu ziemniaczanego. Krówka opatowska ma lekko ciągliwą konsystencję, przechodzącą w delikatną kruchość z charakterystyczną „ łezką ” w środku.
Po zobaczeniu Zakładu Cukierniczego uczniowie odwiedzili Krówkarenkę. Tam odbyły się warsztaty, podczas których dzieci samodzielnie zawijały swoje Krówki w etykietki i tak przygotowane słodkości zapakowały do specjalnych kuferków, które zabrały ze sobą do domu.
Z wycieczki wszyscy wrócili zadowoleni i w słodkich humorach.
Wychowawca
mgr Kinga Karcz-Pawlik